Održavanje bazena

Bazen je potrebno redovito održavati kako bi se osigurala kvaliteta vode i zaštitili uređaji koji u njemu rade.

Pravilno tjedno održavanje ključno je za produljenje životnog vijeka i čistoće bazena. Redovito obavljanje malih, jednostavnih stvari može smanjiti iznos koji morate potrošiti na popravke i druge skupe račune za održavanje kada mali problemi prerastu u nešto mnogo ozbiljnije.

Kvaliteta vode u bazenu je iznimno važna za zdravlje kupača i zaštitu bazenskih uređaja.

PRIPREMA BAZENA ZA SEZONU

Prije nego što uklonite zimski prekrivač s bazena, očistite okoliš bazena od lišća, grančica i drugih nečistoća koje bi mogle upasti u vodu.

Operite, osušite i spremite prekrivač na suho i zatvoreno mjesto.

Mrežicom izvadite sve veće nečistoće koje plutaju na površini vode ili su pale na dno bazena.

Vizualno pregledajte svu opremu bazena (cijevi, spojeve, ventile, filter, crpku, rasvjetu, ljestve, mlaznice…) i provjerite ima li oštećenja ili kvara. Ako je potrebno, zamijenite kvarcni pijesak u filteru ili koristite staklenu filtarsku ispunu koja ima duže trajanje i bolje performanse.

Temeljito očistite sve površine bazena sredstvom za uklanjanje organskih nečistoća (prašina, masnoće, ulja, ostaci biljaka…) i sredstvom za uklanjanje anorganskih nečistoća (kamenac, mineralne prljavštine, hrđa…). Ne čistite bazen na jakom suncu i ne koristite prejake koncentrate sredstava za čišćenje.

Nakon što ste sve dobro očistili, poprskajte stijenke bazena s 10%-tnom otopinom algicida kako biste spriječili rast i razvoj algi.

Prije punjenja ili dopunjavanja bazena vodom, provjerite imate li dovoljno sredstava za tretman bazenske vode. Također provjerite ispravnost uređaja za mjerenje parametara bazenske vode (pH i slobodan klor) i reagens tablete za njih.

Napunite ili dopunite bazen vodom i podesite parametre bazenske vode prema uputama proizvođača sredstava za tretman vode.

REDOVNO ODRŽAVANJE

Održavanje bazena podrazumijeva: 

 • održavanje vode u bazenu kemijskim sredstvima,
 • usisavanje dna bazena,
 • kontrolu i održavanje bazenskih uređaja, 
 • ispiranje filtera, 
 • kontrolu dozirne automatike, 

Kontrola bazenske vode i uređaja potrebna je minimalno jednom tjedno, a u slučaju da nije ugrađena dozirna automatika i češće.

PRIPREMA BAZENA ZA PREZIMLJAVANJE

Za pripremu bazena za zimu, preporučuje se sljedeći postupak:

 • Uklonite sve dodatke i opremu s bazena (košarice skimera, stepenica, rukohvata i slično..)
 • Detaljno očistite bazen, usisajte ga i očetkajte stijenke kako bi se što je moguće više organske materije uklonilo iz bazena.
 • Podesite pH vrijednost vode i šok klorirajte vodu, po potrebi.
 • Tekućinu za prezimljavanje dodajte u bazen i ostavite bazensku pumpu da filtrira kako bi se sredstvo ravnomjerno rasporedilo u vodi.
 • Smanjite razinu vode u bazenu ispod razine plastičnih elemenata (skimera, mlaznica, svjetla..) otprilike da ostane  2/3 ili 1/2 vode kako bi zaštitili plastične elemente od negativnih utjecaja koje bi na njega imalo smrzavanje površine vode.
 • Pokrijte bazen zimskim pokrivačem kako u njega ne bi padalo lišće i druge nečistoće. Osim toga, pokriveni bazen je preko zime zaštićen od UV zračenja, što produžuje vijek trajanja bazenskog korita.
 • Za sve strojarnice vrijedi da je vrlo dobro osigurati da temperatura u strojarnici ne padne ispod 0°C, zato u nju možete namjestiti el. radijator koji ima funkciju protiv smrzavanja.

Ako iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti odvojiti svoje vrijeme ili jednostavno se ne želite time baviti, obratite nam se s povjerenjem te ćemo dogovoriti opciju održavanja koja vama najviše odgovara.